Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali istemiyle Mersin Barosu tarafından 22.03.2021 tarihinde açılan davanın duruşması bugün Danıştay 10. Daire’de yapıldı.

Danıştay tarihinin en kalabalık duruşmasına Baro Başkanımız Av. Gazi Özdemir, Başkan Yardımcımız Av. Kazım Yüksel, yönetim kurulu üyemiz Av. Ece Kovan Demirtaş,  Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanımız Av. Arzu Günay ve merkez üyesi avukatlar, diğer barolardan çok sayıda avukat, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Mersin Barosu ile birlikte 12 baro, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, 14.06.2022 tarihinde saat 09.45’ten itibaren görülmeye başlanan duruşmada iddialarını ve sözlü beyanlarını sundu.

Duruşmada söz alan Mersin Barosu Başkanımız Av. Gazi Özdemir, “Bu salonda adalet mülkün temelidir yazıyor. Biz hukukçuların ve siz heyetin de çok büyük tarihsel bir sorumluluğu ve görevi var. Gerçekten de adaletin mülkün temeli olduğunu bizden sonraki nesillere aktarmak istiyorsak, İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatmalıyız.  İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatmak için hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi siz değerli heyete ve haziruna bildirmek istiyorum” dedi.

Daha sonra Mersin Barosu adına Kadın Hakları Merkezi Başkanımız Av. Arzu Günay, Mersin Barosu yönetim kurulu üyemiz Av. Hatice Us ve Mersin Barosu TBB Delegesi Av. Fatma Demircioğlu sözlü beyanlarını sundu. Beyanlarda şu ifadelere yer verildi: “Anayasamızın 87. maddesi uyarınca, kanun koyma, değiştirme ve kaldırma yetkisi sadece TBMM’nin yetkisinde olduğu açık olup, kanunlar hakkında yürütmenin işlem yapması fonksiyon gaspıdır ve yok hükmündedir. Cumhurbaşkanlığı, temel kişi haklar ve özgürlükleriyle ilgili kararname çıkaramaz.”

Karar ileri bir tarihte daire tarafından açıklanacak.

BEYAN METNİ