Mersin Barosu Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz, Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıldönümünü yayımladığı yazılı mesajla kutladı.

Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının hukuki belgesi olduğunu belirten Baro Başkanımız Av.Bilgin Yeşilboğaz,  “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından başlatılan ve büyük mücadeleler ile kazandığımız, bağımsızlığımızın simgesi olan Lozan Antlaşması; 8 yıl süren Milli Kurtuluş Savaşımızın zafer belgesidir, ilk diplomatik zaferdir, laik ve aydınlık Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş belgesidir, mazlum milletlerin emperyalizme ilk tokatıdır. Lozan Barış Anlaşması yalnızca Türkiye’nin değil, bütün mazlumlar dünyasının zafer kıvılcımıdır.   Lozan Antlaşması ile Türkiye'nin bugünkü sınırları büyük oranda çizilmiş oldu. Osmanlı İmparatorluğu zamanında batılı devletlere verilen ekonomik imtiyazlar, yani kapitülasyonlar tamamen kaldırılmıştır.

Tam bağımsız, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti niteliklerine sahip çağdaş Türkiye Cumhuriyeti, Lozan Antlaşması sayesinde kurulmuştur. Lozan Barış Antlaşması'na sahip çıkmak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bağımsızlığına, bütünlüğüne, çağdaş, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliğine sahip çıkmak demektir. Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıldönümü kutlu olsun. Başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, cephede gösterdiği başarısını diploması masasında da gösteren, Lozan Barış Antlaşması'nı imzalayan İsmet İnönü’yü ve tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum" ifadesini kullandı.