Hukuk fakültesinden mezun olup, Mersin Barosu’nda avukatlık stajına başlayacak olan 23 stajyer avukatımız, staj öncesi Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz’ı ziyaret etti.

Başkan Yardımcımız Av. Fatma Demircioğlu ve Saymanımız Av. Kazım Yüksel’in de bulunduğu ziyarette Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz, stajyer avukatlarımıza avukatlık mesleğinin sorunlarını anlattı. Yargı reformu strateji belgesinde hukuk fakültesine girişi zorlaştırmayı, avukatlık için sınav şartı getirmeyi hedefleyen siyasi iktidarın, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde hukuk fakültesi kurmasının, strateji belgesiyle uyuşmadığını vurgulayan Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz, “30 Mayıs’ta açıklanan yargı reformu strateji belgesi töreninde, hukuk fakültelerinin kalitesinin artırılması hedef olarak öne sürülmüştü. Eğitim süresinin 5 yıla çıkartılması, kontenjanların azaltılması, başarı sıralamasının 190 binden 100 bine yükseltilmesi, avukatlığa giriş sınavı gibi düzenlemeler planlandığı belirtilmişti. Ancak gelinen noktada görüyoruz ki, strateji belgesinde yer alan açıklamaların aksine hareket ediliyor.

“HUKUK SİSTEMİMİZ NİTELİKSİZLEŞTİRİLİYOR”

Çankırı Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile birlikte Türkiye’deki hukuk fakültesi sayısı 80’e çıkmıştır. Kontenjanın azaltılması için değil, artırılması için adım atılmıştır. 2018’de hukuk fakültelerinden yaklaşık 20 bin öğrenci mezun olurken, hala okuyan öğrenci sayısı ise 83 bin 500. Avukat sayısının önümüzdeki 5 yılda 200 bine çıkması bekleniyor. Hukuk fakültelerinin sayısının artırılarak, hukuk sisteminin daha da niteliksizleştirilmesi yerine, eğitim kalitesinin artırılması yönünde adımlar atılmalıdır. Hukuk fakültelerine yönelik kriter belirlenirse, niteliksiz eğitim veren fakültelerin sayısı azalacaktır. Yeni bir hukuk fakültesinin açılması, yargı reformu stratejisinin ne kadar samimiyetsiz olduğunu gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz, stajyer avukatlarımıza başarılı bir staj dönemi geçirmelerini temenni ederek, her sorunlarında Mersin Barosu yönetimi olarak yanlarından olacaklarını ifade etti.