Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak, geçtiğimiz günlerde yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu’na yönelik yasal değişikliklerin neden kabul etmiyoruz?

• Sahiplenilecek hayvanlara ilişkin sayı sınırı getirilmesinin önü açıldı.
  • Petshoplarda sadece kedi ve köpeklerin fiziken satışlarının yasaklanacağı ancak üretim çiftliklerinde üretim ve satışa izin verildiği düzenlendi. Balık, tavşan, kaplumbağa gibi türlerin petshoplarda satışına ise müsaade ediliyor. Bu hali ile hayvanların ‘mal’ statüsünden çıkartılarak, ‘can’ statüsüne getirilmediği açık ve net.
  • Mevcut kara ve su sirkleri ile yunus parklarının kurulmaları yasaklanmakta, mevcut işletmelerin varlıklarını sürdürmelerine izin verilmekte.
  • Öngörülen cezalara bakacak olursak kasten öldürme fiili için 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası belirlenmiş ise de gerek uygulamadaki takdiri indirimler gerekse infaz kanunlarındaki düzenlemelerle bu fiili işleyenlerin hapis ile cezalandırılmayacağı açık.
  • Sahipli hayvanı sokağa terk eden kişilere sadece iki bin lira idari para cezası yaptırımı öngörülmesi caydırıcılıktan ve ıslah etme amacından uzak.
  • Kanun teklifinde, avcılık ve av turizmine ilişkin hiçbir düzenleme yer almaması büyük bir eksiklik. Avcılık sebebiyle ülkemizde yaşayan pek çok türün nesli tükenme noktasında.

Dünyayı paylaştığımız hayvan dostlarımızın yaşama, saygı görme ve eşitlik gibi en temel haklarının koruma altına alınması bizlerin önemli görevlerinden biridir. Maalesef bu yasa, baroların ve sivil toplum örgütlerinin Meclis’e sunmuş olduğu teklifleri içermemiştir. Hayvan hakları sorununu daha da derinleştiren değil, çözüme kavuşturan bir kanunun yürürlüğe girmesini talep etmekteyiz.

MERSİN BAROSU HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU