Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ile birlikte birçok baro başkanı ortak yazılı açıklama yaparak, Batman, Silvan Lice, Eğil, Güroymak, Gökçedağ ve Ergani Belediye Başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına ve belediye eş başkanlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Seçme ve seçilme hakkının ağır bir şekilde ihlal edildiğinin vurgulandığı açıklamada, “Kayyım atanması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasiye ağır hasar vermektedir” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“DAYANIŞMAYA EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ BİR DÖNEMDEYİZ”

Bugün sabahın  erken saatlerinde Batman, Silvan, Lice, Eğil, Güroymak, Halfeti, Gökçedağ ve Ergani Belediyelerine kayyım atandığını, belediye eş başkanlarının gözaltına alındığını, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Batman Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz ile Diyarbakır’ın Silvan Belediyesi Eş Başkanları Naşide Toprak ve Abbas Azizoğlu’nun da görevden alındığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Tüm dünyanın Corona salgınıyla mücadele ettiği, birlik, beraberlik ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, belediye başkanlarının görevden alınması, yerlerine kayyım atanması ve devamında gözaltına alınmaları, hukukla bağdaşmadığı gibi toplumsal barışa, kamu sağlığına ve dayanışmaya zarar verdiğini belirtmek isteriz.

“SEÇMEN İRADESİ YOK SAYILMIŞTIR”

Toplum, sandıktan çıkan sonucun aksine yönelik, her türlü eylemi veyahut kararı, seçmen iradesinin ortadan kaldırması olarak değerlendirmektedir. Halk iradesinin üstünde hiçbir irade bulunmamakta, alınan kayyım kararları ile seçmen iradesi yok sayılmaktadır. Demokrasinin kalbi olarak nitelenen sandığın kayyım kararıyla işlevsiz hale getirilmiş olması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermektedir.

“DERHAL GÖREVLERİNE İADE EDİLMELİDİR”

Belediye başkanlarının gözaltına alınması ve yerlerine kayyım atanması hukukun temel kurallarını, seçme ve seçilme hakkını ağır bir şekilde ihlal etmiştir. Demokrasinin olmazsa olmazı olan seçme ve seçilme hakkının kayyım uygulamaları ile ihlal edilmesi, hukuk devleti olmanın varlığına ciddi anlamda zarar vermektedir. Demokrasinin, hukuk devleti ilkesinin, kanunun amacının ve kamu yararı dikkate alınarak gözaltına alınan belediye eş başkanları serbest bırakılarak derhal görevlerine iade edilmelidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

1. ADANA BARO BAŞKANI AV. VELİ KÜÇÜK
2. AĞRI BARO BAŞKANI AV. SALİH AYDIN