KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN 43.NCÜ YILDÖNÜMÜ ;

Öncelikle,Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan çok değerli gazilerimize ve ailelerine şükranlarımı sunuyor,şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Kıbrıs bizim için etrafı sularla çevrili stratejik , siyasi ve jeopolitik öneme sahip bir adadan ziyade , vatandır ve vatan toprağıdır.

Kıbrıs”ın tarihi, nasıl kazanıldığı ve uğrunda verilen canlar unutulmamalıdır.

Akdeniz’in 3.ncü büyük adası olan Kıbrıs, 1571-1878 yılları arasında  Osmanlı ,1878 yılında da geçici olarak İngiltere hakimiyetine verilmiştir. İngiltere, 1960 yılına kadar Kıbrıs’a hakim olmuştur.

1960 yılında, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın garantörlüğünde Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuş ve bu cumhuriyet uzun ömürlü ve kalıcı olmamıştır. Çünkü, Kıbrıslı Rumlar Enosis girişimlerini devam ettirerek yüzlerce Kıbrıslı Türkü katletmiştir. Garantör devletlerden biri olan Türkiye, Kıbrıslı Türkleri ve yavru vatanı kurtarmak için 1963, 1964 ve 1967 yıllarında girişimlerde bulunmuş, bu girişimler, Kıbrıslı Rumlar tarafından gerçekleştirilen planlı katliamı önlemiş ve binlerce Kıbrıslı Türkün hayatını kurtarmıştır. 1.nci Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974’te başlamış ve üç gün sürmüştür. Bu harekat sonucunda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Lefkoşe-Girne bölgesine hakim olmuş, 14 Ağustos 1974’te başlayan 2.nci Barış Harekatı da birincisi gibi üç gün sürmüş ve bu harekat sonucunda da Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Lefke-Lefkoşe-Magosa hattına hakim olmuşlardır. Kıbrıs Barış Harekatı neticesinde,vatan evladı ve kahraman 27 subay, 48 astsubay, 1 deniz sivil işçi ve 422 erimiz şehit olmuştur.

KKTC.’de bulunan 8 şehitlikten 5 tanesi, Kıbrıs Barış Harekâtında şehit düşen askerlerimiz için yapılmıştır. Bu şehitliklerimiz:

-Ortaköy Şehitliği – LEFKOŞE

-Karaoğlanoğlu Şehitliği – Girne

-Canbulat Şehitliği-GAZİMAGUSA

-Girne Deniz Şehitliği Anıtı – GİRNE

-Boğaz Şehitliği – GİRNE

İşte bu nedenlerle,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türkiye’nin vazgeçilmez bir parçasıdır. KKTC’nin güvenliği, Türkiye’nin güvenliği açısından da gereklidir.

Şu gerçek bilinmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti her ne kadar ayrı devlet iseler de, gönülleri bir insanların yer aldığı, bir bütünün iki parçasıdır.

Bu vesileyle Yavruvatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “Barışa ulaşmasının 43. Yıldönümünü” en içten dileklerimle kutluyorum.

Kıbrıs Barış Harekâtına katılarak, yüce Milletimizi başarıyla temsil eden kahraman gazilerimizi yürekten kutluyor, aynı harekâtta toprağa düşen aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Mersin Barosu Başkanı

Av.ALİ ER