Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er, dünyada ilk kez düzenlenecek ve dünyanın dört bir yanından gelecek engelli sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek olan “1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’nin kortej yürüyüşü ve Atatürk Anıtı’na çelenk sunum törenine katıldı. Başkan Er açıklamasında, “Engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunu, kendi yasal haklarını bilmemesidir” dedi.

11-15 Ekim tarihleri arasında Mersin'de düzenlenecek olan "Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivalinin çok önemli olduğunu dile getiren Baro Başkanı Er,“Engelli insanların sadece Dünya Engelliler günü ve Engelliler Haftası’nda hatırlanmaması gerekiyor. Engelli vatandaşlarımız da herkes gibi hayatın her alanında insanca yaşama hakkına sahiptir. Onlar da sosyal etkinliklerin içerisinde var olmalıdır. Bu nedenle kentimizde, dünyanın dört bir yanından engelli sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek bir festivalin düzenlenecek olması, kentimiz adına gurur verici bir tablo. 1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’nin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum”dedi.

Engelli vatandaşların en büyük sorununun, kendi yasal haklarını bilmemeleri olduğuna vurgu yapan Baro Başkanı Er, “Son yıllarda yasalarda engelli haklarına yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Ancak engelli vatandaşlarımızın kendi haklarını bilmiyor olması çok üzücü. Kamu kurumu ve kuruluşları ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda engelli vatandaşlarımızı bilinçlendirmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“ENGELLİ HUKUKU DERS KONUSU OLMALI”

İlk, orta ve yüksek öğretimlerde ‘Engelli Hukuku’ derslerinin mutlaka müfredata konulması gerektiğini belirten Er, “Engelli hukuku sadece engelli vatandaşlarımızın bilmesi gereken kuralları ve hakları içermiyor. Eğer hepimiz bir arada, aynı toplum içerisinde yaşıyorsak,toplumumuzun her kesimi, özellikle çocuklar küçük yaşta bu konuda bilinçlendirilmeli, eğitilmelidir” ifadesini kullandı.

“YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Hepimizin birer engelli adayı olduğunu hatırlatan Baro Başkanı Er,“Engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak, ailelerinin bu konudaki sıkıntılarına çözüm bulmak için yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Engelli vatandaşlarımızın yeterlilik ve işlevselliklerini en üst düzeye çıkarmak, toplumsal destek ve rehabilitasyon programlarını geliştirmek önemlidir. Bu onların başkalarına gereksinim duymadan yaşamlarını sürdüren, kendine yeten, üretken bireyler olabilmeleri için zorunludur. Yerel yönetimler ve kamu kurumları bu konuda hassas olmalıdır. Eğer zihnimizdeki engelleri kaldırırsak, engelli vatandaşlarımıza arzu ettikleri yaşamı sağlayabiliriz” diye konuştu.