AV. AYILGAN: “KIZ ÇOCUKLARININ YAŞAM STANDARTLARI YÜKSELTİLMELİ”

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ruşen Ayşen Ayılgan, “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından faydalanmalarını sağlamak amacıyla, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim tarihinin, 2012 yılından bu yana “Dünya Kız Çocukları Günü” ilan edildiğini belirten Av. Ruşen Ayşen Ayılgan, “Küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi ne acıdır ki, küresel bir sorun. İlköğretim çağında olup okula gitmeyen çocuk sayısı da yine aynı şekilde çok fazla. Kız çocuklarının hayatın her alanında güçlü olabilmesi ve ileride özgüveni yüksek, kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak yetişmesi için toplumsal farkındalığı artırmak çok önemli. Bu noktada eğitime önce ailelerden başlanmalı” dedi.

Geleceğimizin teminatı olan çocukları, bilhassa kız çocuklarını desteklemek için, kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra ailelere de çok büyük görevler düştüğünü kaydeden Av. Ayılgan, “BM verilerine göre her beş dakikada bir dünyada bir kız çocuğu şiddet sonucu hayatını kaybediyor. Her dört kız çocuğundan biri henüz çocuk yaştayken evlendiriliyor. İnsan kaçakçılığı suçlarında kurbanların yüzde 71´i kadınlar ve kız çocuklarından oluşuyor. 30 milyon kız okula gidemiyor. Kız çocuklarına cinsel istismarla ilgili dosya sayısı ise korkunç derecede fazla. Bunlar çok ciddi rakamlar.

Kız çocuklarının gerekli eğitimi almalarının sağlanması, küçük yaşta evlenmelerini önlemek ve onların yaşam standartlarının yükseltilmesi için, bütün kamu kurumu ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin, üzerlerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda, Dünya Kız Çocukları Günü’nü daha güzel bir tabloda kutlamayı ümit ediyorum” ifadesini kullandı.