Mersin Barosu Avukat Hakları Merkezimiz tarafından, 8 – 9 Şubat 2020 tarihlerinde Türkiye Barolar Birliği ile 27 baronun katımıyla gerçekleşen  ‘Avukatlık Mesleğinin Sorunları ve Çözüm Yolları” konulu çalıştay, çalışma masalarından çıkan raporların sunumunun yapılmasıyla sona erdi.

Mersin Barosu Konferans Salonunda düzenlenen çalıştayın ikinci gününe; TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB Avukat Hakları Merkez Koordinasyon üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu, TBB yönetim kurulu üyesi Av. Ali Elibol, Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz,  Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Osmaniye Barosu Başkanı Av. İbrahim Halil Yazvuzdoğan ile avukat hakları merkezi temsilcileri, yönetim kurulumuz, TBB Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Şenol Yücesoy, Av. Hüseyin Köprülü, Av. Atilla Önal, Av. Ramazan Çakmakcı ve Av. Burhan Uyan, Adana, Adıyaman, Ankara, Aydın, Antalya, Çorum, Denizli, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Ordu, Siirt, Sivas, Sakarya, Şanlıurfa,  Tekirdağ, Trabzon, Hatay barolarının yöneticileri, temsilcileri, avukat hakları merkezi başkanları ve üyeleri, Mersin Barosu Av. Hakları Merkezi Başkanı Av. Elçin Özkan Yiğit ve merkez üyesi avukatlarımız katıldı.

YEŞİLBOĞAZ: “BAROLAR OLARAK, ORTAK MÜCADELE EDEBİLECEĞİMİZİ GÖRDÜM”

Açılış konuşmasını yapan Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz, üç ayrı masada iki gündür yoğun bir şekilde sürdürülen mesleğimize yönelik sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bir süreci sonlandırmak için ikinci günde  yine bir aradayız. Bundan sonraki bu tür çalıştaylarda, aynı fikirleri ortak paydada buluşturup, bunu rapor haline getirip,  TBB ve barolar aracılığıyla takip ederek, bir sonuca, bir çözüme kavuşturabiliriz. Çalışma masalarında yapmış olduğum gözlemde, barolar olarak ortak mücadele edebileceğimizi gördüm. Bu konuda da umutluyum. Birlikte dayanışma içerisinde olup bu mücadeleyi vermezsek, ne bireysel sorunumuzu, ne hukuksal sorunu, ne de ülkedeki demokrasi sorununu çözemeyiz. Bu dayanışmamızın böyle devam etmesini temenni ediyorum. Barolar kendi içinde dayanışma sağlayarak mücadele ederse, Türkiye Barolar Birliği de bu süreç içerisinde barolara uymak zorunda kalır ve çözüm önerilerimizi en üst mercide dile getirirler. Böylece yıllardan beri birçok kangren olmuş sorunumuz çözüme kavuşmuş olur. Bu çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçen tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

UZUNALİOĞLU: “SORUNLARIMIZDA HALA AYNI YERDEYİZ”

Daha sonra konuşma yapan TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB Avukat Hakları Merkez Koordinasyon üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu, “Mersin Barosu tarafından düzenlenen çalıştayın, katıldığım avukat hakları çalıştaylarının en verimlisi ve en kalitesi olduğunu gördüm.  Meslek sorunlarımız konusunda biz hepimiz aynı taraftayız. Kimse kimsenin rakibi değil. Meslek hayatıma başladığımda aynı sorunlarımızın çoğu vardı. Zaman içerisinde bir kısmı çözüldü ama daha fazlası da üstüne eklendi. Sorunlarımızda hala aynı yerdeyiz. Bunun için birbirimizle çatışmadan aynı hedefe yönelirsek, mesleki sorunlarımızı çözeceğimize inanıyoruz. Bu çalıştaydan alacağımız sonuç raporlarını, TBB yönetim kuruluna sunmayı görev biliyoruz. Çözüm önerilerini icra makamıyla da görüşeceğiz ve konunun takipçisi olacağız. Olumlu bir sonuç almayı temenni ediyoruz. Türkiye Barolar Birliği ve baroların ortak paydası meslek sorunudur ve hep birlikte el ele, omuz omuza verirsek sorunlarımızı kolaylıkla aşabileceğimize inanıyorum. Çalıştayın gerçekleşmesine emek veren ve çalıştaya katılan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Daha sonra Mersin Barosu üyesi Stj. Av. Nuray Okat, ‘Avukatlık mesleğinin ekonomik sorunları ve çözüm yolları’, Stj. Av. Ecem Elmas, ‘Avukatlık mesleğinin icrası sırasında yaşanan hak ihlalleri ve çözüm önerileri’, Stj. Av. Burak Yalçın Temel, ise ‘Avukatlık mesleğinde avukatlar arası dayanışma, avukatlık meslek kuralları, meslekte etik anlayışının mesleği icra edenlerce ihlal edilmesi sorunu ve çözüm yolları’ konulu çalışma masasının raporlarını katılımcılara sundu.

Çalıştayın sonuç bildirgesinin önümüzdeki süreçte açıklanacağı bildirildi.